Holdbarhed af koldpressede juicer

Kan mine hjemmelavede koldpressede juicer holde sig i flere dage?

Holdbarhed af koldpressede juicer til juicekurenDet er mest ideelt at drikke saft umiddelbart efter, den er lavet, men der er mange af os, der sparer meget tid ved at lave saften på forhånd. Ved at være forberedt kan det blive mere opnåeligt at drikke saft jævnligt.

Hvad sker der så, når vi laver juicen på forhånd?

Vi opbevarer den.. ganske enkelt! Opbevaring af saft kan være vores frelsende nåde, når vi presser saft. Arbejdsforpligtelser, rejser, personlige situationer og travle dage kommer alle i vejen for at drikke saft umiddelbart efter presningen.
Muligheden for at lave den på forhånd, så du kan forberede dig på disse travle perioder, kan være den eneste måde, hvorpå du kan love dig selv, at du vil juice faste eller overhovedet drikke saft jævnligt.

Den bedste juice taktik

Den bedste taktik er at vide, hvordan man skal opbevare den, så man reducerer eventuel nedbrydning af næringsstofferne så meget som muligt:

  • Opbevar din saft i lufttætte glas beholdere
  • Opbevar din saft øjeblikkeligt efter presningen
  • Fyld så vidt muligt saft helt op til toppen for at reducere risikoen for, at saften udsættes for ilt i beholderen
  • Tilføj et stykke citrus, såsom en citron, limefrugt eller grapefrugt, hvilket kan bidrage til at reducere tab af næringsstoffer ved at øge indholdet af C-vitaminer, citronsyre og andre antioxidanter i saften (ligesom en citron presset over avocado eller æbler reducerer bruning og iltning)
  • Opbevar altid din saft på et mørkt køligt sted, når du rejser. Det anbefales at bruge en køletaske med isposer for at reducere tab af næringsstoffer.
    Saft kan opbevares i køleskabet i 24-48 timer og op til 72 timer, men så heller ikke længere.

Hvis du er nødt til at opbevare saft længere, foreslår vi, at du fryser den. Ved frysning anbefales det, at du ikke fylder helt op, så der er plads til, at den kan udvide sig. Efterlad mindst 1½ cm plads. Når du tør den op, anbefales det at tø den op i køleskabet og drikke den med det samme.
Den proces, der får æbler til at brunes så hurtigt, kaldes iltning, hvilket ganske enkelt er en reaktion på, at forbindelser af næringsstoffer udsættes for ilt. Saft er endnu mere udsat for iltning, fordi frugter og grøntsager under presning får cellevæggene nedbrudt, hvilket udsætter næringsstofferne for luft, varme og lys, og med tiden vil disse faktorer bidrage til nedbrydning af næringsstofferne. Jo længere saft får lov til at stå, jo mere vil saftens næringsstoffer blive iltet og ødelagt.

Efter 72 timer i køleskabet:

  • Tabet af næringsstoffer i saften vil være betydeligt
  • Saften vil også se kedelig og mørkere ud i farven fra det øgede tab af næringsstoffer og fra iltning
  • Smagen vil også ændre sig, og det kan godt være, den ikke smager særligt godt
  • Der er også risiko for usund bakterievækst i saften, hvis den opbevares for længe i køleskabet, hvilket kan give dårlig mave
  • Hvis du er nødt til at købe saft på flaske, anbefaler vi, at du udelukkende vælger HPP safter, som er blevet trykemballeret, så de holder på næringsstofferne uden varmebehandling.
  • Følg vores tips for opbevaring af saft, så du kan være sikker på, du får mest muligt ud af din saft.
2018-06-29T08:36:35+00:00